Eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar

Alle eerste dingen hebben drempels. Voor het eerst alleen stappen, voor het eerst naar de kleuterklas, en ook voor het eerst naar het eerste leerjaar.

Juf Vera van de 3de kleuterklas en ikzelf trachten die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Sommige kleuters zitten er op te wachten en kijken er nieuwsgierig naar uit, weer anderen zijn bang voor het onbekende…

Stap voor stap werken (en spelen en ontdekken) de juf en de kinderen naar die nieuwe wereld. Een nieuwe wereld waar toch veel vertrouwd blijkt. In de loop van het 3de trimester zijn er immers kennismakingsmomenten geweest tussen de 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar.

Ook vele activiteiten zijn gemeenschappelijk o.a. het kringmoment, klasafspraken, pictogrammen, spelmoment, voorleesmoment… Kinderen herkennen zaken en krijgen zo kapstokken, houvast en veiligheid aangeboden. Natuurlijk vragen de nieuwe lessen en activiteiten inspanningen die stapsgewijs worden opgebouwd. We trachten gelijke kansen aan te bieden voor iedereen, maar wel met respect voor de eigenheid. Zo wordt die drempel van het 1ste leerjaar een opstapje naar een nieuwe wereld vol ontdekkingen en plezier hebben in het leren lezen, schrijven, rekenen….