Als er een controverse is op onze wereld, dan is het wel de kloof tussen arm en rijk.

Vanuit de gedachte dat hier een aantal factoren voor verantwoordelijk zijn, zoals werk, afkomst,… is het logisch dat de een het beter doet dan de andere. Maar wanneer de ene in een Ferrari rond scheurt en de andere amper te eten heeft, dan lijkt er iets wezenlijks scheef te zitten.

 

Brazilië is een van die landen waar de kloof tussen arm en rijk heel groot is. Het is haast kenmerkend voor het land en beide bevolkingsgroepen leven in symbiose naast elkaar.

Tijdens onze projectweek hadden we onze kinderen graag een ervaring ‘rijker’ gemaakt: nl. het gevoel hoe het is om als arm en rijk naast elkaar te moeten leven.

Eerst werd het probleem aangekaart aan de hand van een film over de stad Saô Paulo. Nadien speelden de juffen een toneeltje waarbij één juf rijk was , de andere arm. Het lot bepaalde welke kleuters en leerlingen arm of rijk zouden zijn. En toen kon de beleving echt beginnen: iedereen werd uitgenodigd op een feest. Een kleine minderheid bij de rijke dame. De grote meerderheid in een ‘favela’.

Je kan je wel voorstellen wat het met een kind doet om te zien dat de buurman snoepjes krijgt en kinderchampagne drinkt, terwijl je eigen feestmaal bestaat uit water en droog brood. Sommigen werden boos, er werd soms een traantje gelaten. Iedereen vond het oneerlijk en zo is het ook!

De beleving is er zeker geweest. Gelukkig konden onze kinderen na deze activiteit terug naar hun ‘gewone’ wereld!

 

Er is genoeg voor ieders behoefte maar helaas te weinig voor ieders hebzucht. (Ghandi)

Comments are closed.

Previous Navigation